Hoppa till innehåll

Vad finns på plats?

På Glimmingehus händer det något för alla! Upptäck den välbevarade borgen, förundras i museet, och njut på Café Borggården. Vår butik är full av intressanta böcker, återskapade föremål och givetvis glass.

Borgens (1) många rum och salar kan du upptäcka genom en guidad visning, eller på egen hand. Till din hjälp har du kunskapsskyltar som lyser upp när någon går in i rummet, samt en digitalguide på surfplatta med många unika funktioner. Denna kan lånas i entrén mot en pant.

På Borgholmen finns även längor som haft skiftande funktioner över århundradena. I den östra, som går under namnet Stekarehuset (2) och uppfördes år 1640, har vi verkstäder med medeltida hantverk och sysslor för allmänhet och skolor. På sommaren kan du även prova tidstypiska kläder här samt spela medeltida brädspel. I byggnadens sydligaste del finns två toaletter för besökare.

Därnäst befinner sig vårt museum (3) i en ny byggnad som hyser utställningen Borgfolk. Här kan du bekanta dig med en rad framträdande gestalter ur Glimmingehus historia, samt se unika fynd från vallgraven. Borgfolk vänder sig till både barn och vuxna.

 

Flygbild över Glimmingehus med borgen och längor i mitten. Bakom dem ses ett åkerfält och framför grönytor.

1. Borgen 7. Matplats
2. Stekarehuset/WC 8. Tipsrundan
3. Museum/utställning 9. Örtagården
4. Brygghuset/Lilla salen 10. Handikapparkering
5.  Café, sommaröppet 11. Entré & butik/WC/RWC
6. Bygghyttan 12. Parkering

 

Vänster om museet ligger ett ombyggt renässanshus som troligen ersatte borgen som bostad i slutet av 1500-talet. Detta är uppdelat i en större del kallad Brygghuset (4), där vi har föreläsningar och verkstäder för skolor. Det andra rummet går under namnet Lilla Salen (4) och är ett sagorum som används under högsäsong på sommaren.

I väst finner du en byggnad från 1700-talet där en av de sista privata ägarna residerade fram till 1920-talet, den färgstarka Nådan, vars namn var Adéle Rosencrantz. I dessa vackra rum finns Café Borggården (5), som arrenderas till en entreprenör varje sommar. Här kan du köpa mat, kakor, kaffe och glass.

Utanför Borgholmen finns det även spännande och intressanta platser att besöka. Västerom vallgraven ligger en rekonstruerad bygghytta (6), och vid den berättas om hur borgens material tillverkades. Direkt norr om bygghyttan finns en plats med bord och bänkar (7) för er som vill njuta av medhavd mat och dryck.

Strax norr om detta börjar vår tipsrunda (8) som löper genom slottsparken. Här finns frågor om medeltiden för stora och små, och rundan leder er efterhand till den vackert belägna örtagården (9). Här kan du få veta om de viktiga funktioner en sådan hade vid en medeltida huvudgård.

I anslutning till parkeringen (12) finner du butiken (11) som säljer entré, lånar ut digitalguide, samt säljer böcker, kopior på historiska fynd, samt godis och glass. Handikapparkeringen (10) ligger närmare borgen.