Hoppa till innehåll

Webbresurser för skolor

På bilden ses en del av utställningen Borgfolk med en portal i mitten. Direkt till höger en framställning av Jens Holgersen i gulröd brokaddräkt.

Vi har en stor mängd digitala läroresurser om medeltiden med Glimmingehus som utgångspunkt. Foto: Mats Larsson, CC BY

Här samlar vi material om Glimmingehus för skolor. Materialet kan användas som förberedelse eller efterarbete i klassrummet. Det kan givetvis också användas av de skolor som inte har möjlighet att göra ett besök.

Introduktionsfilm om Glimmingehus

Ta del av vår introduktionsfilm till Glimmingehus som finns på Youtube. Filmen ger en sammanfattning av platsens historia och sätter in den i sitt sammanhang. 

Material till studielåda om skånska medeltidsborgar

Foto: Rebecca Olsson, CC BY

Tillsammans med Regionmuseet Skåne har vi tagit fram en innehållsrik studielåda om fyra viktiga borgar från Skånes medeltid – Kärnan, Lindholmen, Lillö, och givetvis Glimmingehus. I lådan hittar ni vepor med information om medeltidsborgar från Skåne, modeller, frågor, rollkort och borgkarta. Lådan innehåller också originalföremål och kopior av arkeologiska fynd. Delar av materialet finns tillgängligt digitalt online, oavsett om ni lånar lådan eller ej.

För att låna en studielåda behöver din kommun vara medlem i AV Media Skåne. För mer info, tillgång till det digitala materialet, samt utlån, se här.

Historielektioner om Glimmingehus på Sveriges historia

Sveriges historia är en digital undervisningsresurs för alla Sveriges skolor. Webbsidan presenteras av Statens historiska museer och här kan du som lärare hitta inspiration till historielektioner. Det finns två lektioner som har sin utgångspunkt från Glimmingehus spännande historia.

I herrens år 1499– Vad kan en stentavla berätta? tittar vi närmare på en stor stentavla som finns bevarad ovanför ingången till borgen.  Stentavlan har en massa spännande kunskap att ge oss – som hur personerna bakom Glimmingehus ville berätta om sig själva, hur livsvillkoren varierat för människorna på platsen, samt om vilka kontakter de hade i Norden och Europa.

Att skicka brev på 1500-talet, handlar om hur man skrev och skickade brev på medeltiden och har sin utgångspunkt från en bevarad bröllopsinbjudan där två av Jens och Margaretas döttrar skulle gifta sig.

Läs om Glimmingehus

För lärare och elever som vill läsa om Glimmingehus så har vi ett listat ett urval i olika svårighetsgrad.

Lättläst om Glimmingehus

På sidan Lättläst om Glimmingehus kan du gå på tur i borgen med hjälp av bilder och lättläst text.

Litteraturtips om Glimmingehus

Ämnesguide om Glimmingehus

För lärare eller elever som ytterligare vill gå på djupet så har vi ämnesguide Glimmingehus. Där har vi samlat en mängd olika källmaterial om Glimmingehus. Allt från litteratur, bilder och kartor till filmer, arkivmaterial och arkeologisk dokumentation. Perfekt ställe att besöka för de lite äldre eleverna som vill skriva en uppsats om Glimmingehus!

Filmer om Glimmingehus

I samband med att vi erbjuder skolorna möjligheten att boka en livesändning, har vi tagit fram en rad filmer för skolor som berättar om medeltida vardagsliv och Glimmingehus historia.

Filmernas teman har koppling till läroplanen och handlar exempelvis om livsvillkor, religion och historiska källor. Filmerna visar miljöer i bland annat borgar, städer och kyrkor. Hur påverkades vi av Hansan, varför trodde man som man trodde, och vad var skillnaden mellan bonde och adel?

Länkar går till vår Youtube-kanal:

3D-modell av Glimmingehus

På vår hemsida hittar du vår nya3D-modell av borgen . Här kan du och dina elever besöka alla rum och våningar och upptäcka alla spännande detaljer i borgen.

Modellen finns i två versioner. En version passar de lite äldre eleverna där man kan ta del av detaljerade beskrivningar i form av text och bild. Den andra versionen passar bättre för de yngre, med lite mer lekfulla berättelser. Här kan man följa med på en guidning med hjälp av borgens egen slottskatt  Jöns Lejontand af Glimmersvans.

Ordlista för borgvisningar

När det gäller ordval anpassar vi oss självklart efter gruppens ålder och språkkunskaper. Målet är att så långt som möjligt förklara svåra ord, när sådana används. Vill du ändå förbereda eleverna kan du här hitta en ordlista. Sammanställningen är en lista över ord som används av vår personal, i samband med guidade turer i borgen. Alla dessa ord används självklart inte under en och samma visning.