Hoppa till innehåll

Fem saker du inte får missa

Har du begränsad tid? Nedan listar vi fem saker du inte får missa vid ett besök på Glimmingehus!

Stenstatyn Vildmannen ses från bröstet och upp. Han har axellångt skägg och hår och en lite bortslagen näsa. Direkt bakom ses borgens vägg med kalkputs och tegel.

Den märkliga vildmansstatyn har genom åren bidragit till en stor mängd sägner. Foto: Bengt A Lundberg, CC BY

Vildmannen

I borgen hittar du den för Norden unika vildmansskulpturen, huggen i kalksten av stenkonstnären Adam van Düren. Den har stått på olika platser under århundradena, men befinner sig nu i övre förstugan på första våningen.

Gravsvärdet

I museets finns fynd från vallgraven, men en monter innehåller Jens Holgersens tvåhandssvärd från graven i närbelägna Vallby kyrka. Det är inte bara unikt som ett föremål kopplat till borgens uppförare, det var dessutom högst ovanligt med gravgåvor på medeltiden.

Utsikt från skytteloftet

Från skytteloftet har man koll på eventuella fiender i antågande, men ser även till Bornholm vid klart väder! Titta från det sydligaste fönstret på loftets östra vägg.

Borgvisning

Följ med en av våra kunniga guider på en visning i borgen, och hör om platsen samt människornas historia. Visningarna vänder sig till en blandad publik med både vuxna och barn.

Skamstocken

I skamstocken hamnade de som dömts av den stränga gårdsrätten – på en öppen plats för skam och som varning för åskådarna. Dela gärna ditt foto på sociala medier, och tagga Glimmingehus.

En man i medeltidsdräkt fastlåst i skamstocken på borggården. Han sitter fast med händer och huvud i stocken av trä. Han har bruna byxor och svart mössa.

På borggården kan man pröva hur det var att sitta fastlåst i skamstocken till allmän beskådan. Foto: Mats Larsson, CC BY