Praktisk information och tillgänglighet

Här hittar du information om hur vi har försökt anpassa besöksmålet för att så många som möjligt ska kunna besöka oss, och annan praktisk information som är bra att känna till inför ditt besök.

Tänk på att borgen kan vara en farlig lekplats för barn som lämnas utan uppsikt. Det är föräldrarnas ansvar att ha uppsikt över sina barn. Naturligtvis försöker även personalen vara uppmärksam för att undvika tillbud.

Praktisk information

Hitta hit

Glimmingehus ligger mitt ute på den skånska slätten omgiven av åkrar. Se Hitta hit för information om hur du tar dig till oss.

Borgen och en av längorna ses på avstånd från ett rapsgult fält. Båda byggnaderna har röda takpannor. Borgen har gråa stenväggar och längan har persikofärgad kalkputs. Himlen är lätt molnig

Glimmingehus befinner sig i ett frodigt åkerlandskap. Foto: Jan Olofsson, CC BY

Parkering

I anslutning till Glimmingehus finns gratis parkering för bil och buss. Innanför entrén på borgområdet finns en gratis handikapparkering. Tuta vid den nedfällda bommen bredvid entrén, så öppnar personalen.

Toaletter

Toaletter hittar du vid parkeringen på entréhusets baksida, där det också finns en handikapptoalett med skötbord.  På borgholmen finns toaletter i stekarehuset, men de är inte fullt anpassade vad gäller storlek. Caféet på borgholmen har däremot en handikapptoalett, liksom en vanlig.

Café Borggården

Här kan du köpa smörgåsar, bröd och kakor, samt glass och drycker. Att besöka enbart Mannz Bageri på Café Borggården är gratis, men kräver särskilt klistermärke som fås i entrén.

Caféet har främst öppet under högsäsong.

Matsäck

Det går utmärkt att äta medhavd mat och fika på borgområdet. Bredvid bygghyttan finns uteplats med bord och bänkar. Det finns även gott om stora härliga gräsytor att sitta på runt vallgraven. Tyvärr finns ingen möjlighet att sitta under tak vid dåligt väder. Soptunnor hittar du på området.

Vi vill uppmana er att stänga era matsäckar ordentligt om ni lämnar dessa obevakade. Fåglarna på Glimmingehus tycker nämligen om att ta sig en munsbit!

Museibutik

Närbild på färgglada glaserade lerskålar på en vertikal hylla i butiken.

I butiken finns det bland annat keramik och hantverk – kanske hittar du en present till någon. Foto: Fanny Runeby, CC BY

Vår butik hittar du i entréhuset och där kan man köpa både vykort, souvenirer och glass. Vid skolbesök ser vi gärna att eleverna delas in i mindre grupper och att det alltid finns någon vuxen med när de besöker butiken.

 

Fotografering

Hos oss är det tillåtet att fotografera objekt och alla utrymmen. Ta gärna en selfie i vår stupstock. Men akta huvudet!

Tänk på att inte publicera foton på andra utan deras medgivande. Vildmannen hälsar att han gillar att bli fotograferad och att det är ok att lägga ut foto på honom.

Skåp

Vi har tyvärr inga skåp för förvaring av väskor eller andra tillhörigheter.

Tillgänglighet

Det kan vara knepigt med tillgängligheten på en gammal medeltida borg. Det är en autentisk och spännande miljö, men samtidigt svårtillgängligt för många. Kontakta oss om du behöver hjälp att planera och anpassa ditt besök så hjälper vi dig gärna.

Borgholmen

Ett hus med gulorange kalkputs och röda takpannor ses snett framifrån från borggården. En ramp går längs byggnadens högra sida upp till dörren i mitten.

Det finns ramp till byggnaderna på borggården, förutom till borgen. Foto: Mats Larsson, CC BY

Från handikapparkeringen finns gångar anpassade för rullstol in till borgholmen.  Till café, museum och stekarehuset, som används till pedagogisk verksamhet, finns ramper.

Se Vad finns på plats? för mer information om hur det ser ut på borgholmen.

 

Borgen

Branta stentrappor och djupa fönstergluggar högt ovan mark hör en medeltida borg till. Tillgängligheten i borgen är alltså begränsad. Ledstång finns, men trappstegen är höga och glatta. Borgen är dunkel och lyses bara upp med solljus och stearinljus.

Borgen har tretton rum. I alla rum finns stora skyltar med lättläst text och bilder. Skyltarna lyser upp när man kommer in i rummet och slocknar när ingen är där. I nuläget finns endast text på svenska, men vi arbetar på att komplettera med flera språk

Tillgänglighetsanpassade visningar

Vi gör gärna visningar av borgen med hjälp av vår skalenliga och utförliga borgmodell, samt i museet. Vi erbjuder även visningar på teckenspråk. Detta gäller inte bara bokade grupper, utan även enskilda är välkomna att ta kontakt angående anpassade visningar.

En lättläst text om borgen på Glimmingehus hittar du här.

Digitalguide som hjälpmedel

En surfplatta med digitalguiden uppe på skärmen hålls upp utomhus framför borgen så att skärmen täcker hela byggnaden utom taket.

Att besöka borgen med digitalguiden ger många infallsvinklar på Glimmingehus spännade historia. Foto: Mats Larsson, CC BY

I entrén kan du mot en pant låna en digitalguide på surfplatta med syn- och teckenspråkstolkning, samt stöd för engelska, tyska och danska.

Se den digitala borgen för mer digitalt material om Glimmingehus.

 

Hundar

Hundar är välkomna på området men får inte tas in i byggnader. Ledarhundar i tjänst får tas med in i samtliga byggnader på området.

Utförligt om tillgänglighet på Glimmingehus

Glimmingehus är tillgänglighetsregistrerade av Equality.  På sidan finns utförlig information tillgängligheten på Glimminghus.

 

Kontakta oss om du har frågor eller inte hittar den informationen du behöver.