Hoppa till innehåll

Medeltida verkstäder

På en medeltida adelsborg fanns det gott om tjänstefolk med en rad olika arbetsuppgifter. Här får eleverna prova på några av dem.

I våra medeltidsverkstäder får eleverna en möjlighet att sätta sig in i och praktiskt prova arbetsuppgifter, sysslor, göromål och hantverk. Förutom verkstäderna ingår också en visning av borgen, som tillsammans med verkstäderna ger en god inblick i hur vardagslivet kunde se ut för kvinnor och män på en medeltida adelsborg.

I programmet ingår:

  • Visning av borgen
  • Två stycken verkstadsteman

Målgrupp: Årskurs 1–9 och gymnasiet
Tid: 120 minuter
Antal: Max 60 elever per grupp och tillfälle

Välj bland våra spännande verkstadsteman

I medeltidsverkstäderna hinner vi med två stycken verkstadsteman. Innehållet planeras efter årskurs och till viss del också med hänsyn till årstiden och tillgången till specialkompetens hos vår personal. Du som lärare kan välja bland våra olika teman i listan nedan:

1. Sidsel Jensdatter (fläta band)

Följ med jungfru Sidsel i hennes liv som barn på Glimmingehus. Sidsel var dotter till Margareta Arvidsdotter och Jens Holgersen. Som adelsdotter ingick det att man som barn skulle lära sig en rad olika textiltekniker, som till exempel sömnad, vävning, spinning och flätning. I detta blev Sidsel nog ganska skicklig – som vuxen fick hon nämligen i uppdrag att sy upp skjortor till självaste kung Fredrik II av Danmark. Som Sidsels hjälpredor får eleverna prova på att fläta band med färgrikt ullgarn.

2. Spinnerskan (kamma ull och spinna på slända)

Följ med i spinnerskans arbete på Glimmingehus. Att spinna tråd på slända var en viktig och vanlig arbetsuppgift under medeltiden. På medeltida adelsborgar anställde man ibland särskilda spinnerskor, som var specialiserade på att spinna lin- eller ulltråd på slända. Som hjälpredor får eleverna här hjälpa spinnerskan med exempelvis att kamma ull och spinna ull- eller lintråd på slända.

3. Brynjemakaren (tillverka ringbrynja)

Följ med i brynjemakarens arbete. Rustningar av metallringar var ett vanligt skydd i strid under medeltiden. I Glimmingehus vallgrav har man hitta flera brynjefragment från bland annat brynjeskjortor och brynjekragar. Dessa har tillverkats en brynjemakare i Danmark eller importerats från utlandet. Som brynjemakarens hjälpredor får eleverna prova på konsten att tillverka ringbrynja.

4. Svennen (prova rustning)

Besök den väpnade svennen på Glimmingehus. Soldaterna på en adelsborg gick ofta under benämningen svenner och skyttar. Svennerna stod för försvaret och var väl väpnade med vapen och rustning. Svennerna var ofta adelsmän och fick bäst betalt bland alla anställda. Som svennens hjälpredor får eleverna hjälpa till att putsa rustning i vapenhuset. Är ni riktigt flitiga med putsningen, så kanske ni får prova lite rustning också!

5. Skrivaren (skriva med fjäderpenna)

Följ med skrivaren i hans arbete på Glimmingehus. På medeltiden var det ganska ovanligt att folk kunde läsa och skriva. Därför anställde man särskilda skrivare. På en adelsborg hade skrivaren fullt upp med räkenskaper, jordeböcker och att skriva brev av olika slag. Som hjälpredor till skrivaren får eleverna exempelvis prova att skriva med fjäderpenna och tillverka bläck.

6. Målaren (måla sköldar)

Följ med målaren i hans arbete på Glimmingehus. På medeltiden var det populärt med målade dekorationer. Adeln utsmyckade gärna sina hus och föremål som vagnar, möbler, husgeråd och sköldar i dyrbar färg. Det fanns säkert många anledningar att anlita en målare på en adelsborg som Glimmingehus. Som hjälpredor till målaren får eleverna exempelvis hjälpa till att blanda färg och måla vapensköldar.

7. Skytten (bågskytte)

Följ med skytten ut på bågskyttebanan. Bland soldaterna på en adelsborg ingick alltid en eller flera skyttar. Under medeltiden var de ofta beväpnade med pilbågar. Under 1300- och 1400-talet kom dock bågskyttarna i Danmark (och Skåne) att allt mer ersättas av armborstskyttar. I början av 1500-talet, när stenhuset på Glimmingehus byggdes, var skyttarna framför allt beväpnade med bössor. Några armborst eller bössor vågar skytten på Glimmingehus inte låna ut! Däremot får eleverna som skyttens hjälpredor gärna öva sig i konsten att skjuta pilbåge. Period: 2 maj – 30 sept 2024.

8. Bagaren (baka äppelmunkar)

Följ med i bagarens arbete på Glimmingehus. På adelsborgar fanns det gott om anställda, och eftersom mat ofta ingick i lönen hade man särskilda bagarstugor med anställda bagare och deras svenner. Bagerskor förekom också. Som bagarens hjälpredor får eleverna hjälpa till med att baka äppelmunkar och mala och sikta mjöl.