Online-föreläsning med mathistoriker Richard Tellström: Helst fisk, om Gud fick bestämma
Mathistoriker Richard Tellström ger föreläsningen Helst fisk, om Gud fick bestämma – Skandinavisk matkultur mellan medeltid och renässans.
Idealen om vad vi människor vill äta har genom tiderna präglats av värderingar, tro men också politik, ekonomiska resurser och klimatets tvingande omständigheter.
I föredraget dyker vi ned i matkulturen under medeltiden och renässansen. Vad hände när Skandinavien gick från hövdingadömen till stater med val-och unionskungar? Vilka effekter hade pestens på befolkning och jordbruksproduktion? Vi uppmärksammar också mat och måltidsformer från denna äldsta historiska tid som ännu lever kvar – inte minst till jul.
Richard Tellström är mathistoriker, författare och docent i måltidskunskap. Har har nyligen släppt boken Varje tugga är en tanke; Svensk matkultur under 800 år.
Föreläsningen är gratis och kräver ingen anmälan eller länk – bara att befinna sig på vår Facebooksida på utsatt tid! Ställ gärna frågor till Richard under föreläsningen gång.
Välkomna!