Temadagar - Det medeltida köket
Vad åt och drack senmedeltidens människor på Glimmingehus – och hur tillagade man det? I vårt atmosfäriska stekarehus – där mat tillretts under århundraden – väntar dessa doftrika upplevelser på dig.
Båda dagar ges det föredrag – Mat och smaker i medeltidens Skandinavien – med Daniel Serra, kulinarisk arkeolog kl 14-15. Vad åt man egentligen i Skandinavien från 1200-1500-tal? Kan vi se några spår av dagens matkultur i den medeltida maten? Daniel guidar er genom medeltidens smaker, maträtter och fynd i jakten på en dåtida matkultur.
Daniel har studerat recept, texter, samt arkeologiska fynd i sina försök att återskapa medeltida kulinariska upplevelser och tankar från vardag till fest. Kom lyssna och lär er mer om vad man kan ha ätit här för 500 år sedan!
Daniel har även löpande workshop båda dagarna- Medeltida kryddblandningar, smaker och tillbehör – ca 12-14 och 15-16. Med hans hjälp kan ni själva blanda kryddblandningar, senap och annat som förhöjde matupplevelser under medeltid och renässans. Allt är baserat på vad vi vet från medeltida källor och recept. Bland annat blandas en senap som kommer från ett danskt recept från 1200-talet.