Hoppa till innehåll

Glimmingehus kommer på besök

Vi kommer till din skola och berättar om historiska händelser och platser i skolornas närmaste omgivningar.

På Glimmingehus är vi intresserade av hela Skånes historia, inte bara vår borg! Vi besöker skolor i hela länet och i detta sammanhang lyfter vi bland annat fram arkeologiska fynd, medeltidskyrkornas fantastiska målningar, mystiska sägner och Glimmingehus fascinerande historia.

Välj bland våra spännande teman

Du som lärare kan välja bland våra olika typer av teman. Vi kombinerar gärna besöket med en utflykt till en spännande plats i skolans närhet. Genom åren har vi tagit med eleverna och gjort studiebesök på arkeologiska utgrävningar, besökt borgruiner, gjort utflykter till medeltidskyrkor och genomfört expeditioner i gamla slottskällare.

Vi ser fram emot besöka och upptäcka nya spännande platser och historier tillsammans. Hitta ett program så kan vi planera innehållet tillsammans efter era önskemål.

Medeltiden nära dig

Medeltida kyrkomålning där en kung pratar med en biskop, samt två andra män.

Vi kommer till ditt klassrum och berättar om medeltiden, sägner och andra spännande teman. Foto: Mats Larsson, CC BY

Vi kommer ut till din skola och berättar om medeltiden och hur vardagslivet kunde se ut för människor som levt på platsen i närheten av er skola.

  • Vad åt man?
  • Hur såg husen ut?
  • Hur klädde man sig?
  • Hur såg det ut med hälsan?
  • Vad arbetade man med?

Till vår hjälp använder vi oss av arkeologiska fynd, bevarade byggnader, ruiner, ortnamn och arkivmaterial av olika slag. Vi tar med oss föremål och bilder och berättar och diskuterar i klassrummet. Besöket kan med fördel kombineras med en utflykt till en medeltida plats i skolans närområde.

Målgrupp: Årskurs 4–6
Tid: Enligt överenskommelse
Kostnad: 400 kronor

 

Skånska medeltidsborgar

Bilden visar Borgeby slott i soligt väder.

Foto: Mats Larsson, CC BY

Vi kommer ut till din skola och berättar om de skånska medeltidsborgarna. Med Glimmingehus och andra borgar som exempel, tittar vi närmare på hur vardagslivet och livsvillkoren kunde se ut för barn, kvinnor och män under medeltiden.

Till besöket tar vid med oss vår borglåda som innehåller en mängd olika bilder, arkeologiska föremål, repliker, kartor och modeller. Under besöket gör vi jämförelser med borgar som finns i skolans omgivningar. Programmet kan med fördel kombineras med en utflykt till en medeltida borg i skolans närområde.

Glimmingehus är en av Nordens absolut bäst bevarade medeltida borgar. När borgen uppfördes skulle den i första hand fungera som praktfull och representativ bostad åt adelsparet Margareta Arvidsdotter Trolle och Jens Holgersen Ulfstand.

Här på Glimmingehus levde de ett rikt och praktfullt liv tillsammans med sina åtta barn. I hushållet ingick också åtskilliga anställda med en mängd olika arbetsuppgifter och sysslor.

Målgrupp: Årskurs 4–6
Tid: Enligt överenskommelse
Kostnad: 400 kronor

 

Väsen och folktro

En vit häst dyker i vattnet med en person på ryggen.

Foto: Wikipedia., Public Domain

Vi kommer gärna och berättar om väsen och folktro som kan knytas till ert lokala närområde. Vi tittar närmare på äldre tiders väsen, hur denna folktro används nu för tiden och vilka väsen som ingår i den nutida folktron.

Tron på väsen spelade i äldre tider en stor roll i folks vardagsliv. Överallt har folk upplevt märkliga saker som de velat berätta om, från generation till generation. Det kan handla om övernaturliga väsen och spöken, men också om historiska personer. Ofta knyts historien till speciella platser, som slott, kvarnar, vattendrag, gravhögar, naturformationer och andra speciella platser i landskapet.

Många av dessa historier lever till viss del fortfarande, andra har glömts bort och några har tursamt samlats in av ambitiösa folklivsforskare. Väsen och folktro tillhör dock inte bara det förgångna. Det är tvärtom så att intresset för väsen, spöken och folktro är mycket stort även i våra dagar. Äldre historier återberättas och nya väsen skapas – framför allt på nätet.

Målgrupp: Årskurs 1–6
Tid: Enligt överenskommelse
Kostnad: 400 kronor