Hoppa till innehåll

Tidsresa på Glimmingehus

Följ med på en spännande och rolig resa i tiden. En dag där elever och lärare får agera tjänstefolk år 1507.

Vi har skapat ett tillfälle där eleverna kan få sätta in sina medeltidskunskaper i ett konkret sammanhang. Under höstterminen erbjuder vi vår tidsresa ”Skiftedagen på Stora Glimminge” – en upplevelserik tidsresa i en unik lärmiljö på Glimmingehus. Mycket händer under denna intensiva tidsresa där elever får lära med alla sina sinnen.

Medeltida målning visar tre människor vid ett bord. En herreman, en kvinna med huvudduk och en man med långt hår. Under bordet ligger en skäggig man som blir biten av en röd hund.

Tidsresan är en svårslagen upplevelse vad det gäller förståelse för medeltidens folk på Glimmingehus. Foto: Mats Larsson, CC BY

Sammanhang och upplevelse för alla sinnen

Vi reser bakåt till år 1507 och hamnar mitt i vardagen för tjänstefolket på den medeltida adelsgården. Det är skiftedag på Stora Glimminge och arbetsterminen är över. Nu ska folk äntligen få betalt för sex månaders arbetsinsats! Dessutom blir det några dagars ledighet och det måste man ju fira. Herr Jens mak ska städas, dagvarden förberedas, skorna ska lagas, kläderna ska tvättas, borgen ska vaktas och borden ska dukas.

Elever och lärare får agera tjänstefolk. Upplevelsen förstärks genom att alla blir uppklädda i medeltidskläder och tilldelade roller med namn, yrken, arbetsuppgifter och social tillhörighet.

Tidsresans syfte och mål

Tidsresan syftar till att ge eleverna, genom egna upplevelser, en insikt och förståelse i hur vardagslivet och livsvillkoren kunde se ut för barn, kvinnor och män på en medeltida adelsgård. Målet är att ge lärare och elever en unik upplevelse utöver det vanliga och tillsammans skapa bestående kunskaper och ett minne för livet.

Målgrupp: Årskurs 4–6
Tid: Tre timmar plus förbesök i klassrummet
Period: 1 -11 okt 2024
Kostnad: 200 kronor per elev (minst 20 betalande, max 30 elever)